Presse

Historien om KulturCenter Skive

Private bidrag og kommunale kroner er den oprindelige årsag til, at Skive i dag har ét af de største kulturhuse i det midt- og vestjyske. Siden er det blevet ildsjælenes sejr.

Det startede i 1967 med indvielsen af Skive Friluftsbad, som hurtigt blev meget velbesøgt om sommeren. Det var årsagen til, at man i 1968 forsynede svømmebadet med en ”ballon”, så det kunne benyttes året rundt.

Den 20. september 1981 blev den første Skive-hal, der gennem mange år var kendt som Hal A, indviet – og ad denne vej begyndte de første kulturelle arrangementer at finde sted på Skyttevej i Skive. Shu-bi-dua var i 1982 de første optrædende, og de solgte 1750 billetter.

I 1989 begyndte man at opføre et egentligt badeland omkring det oprindelige svømmebassin, der med årene var blevet udvidet flere gange. Det blev indviet i august 1990. Siden blev badelandet suppleret med et motionscenter.

I 2006 blev Skive Hallerne til KulturCenter Limfjord (KCL), der bestod af en koncertsal med plads til 1100 gæster, tre biografsale, kiosk, køkken og ny administration indviet.

Men i 2009 gik det galt for det kulturcenter, der gennem årene havde været grundfæstet i først et, siden flere aktieselskaber. De gik konkurs.

Det fik ejerne af bygningerne, Skive Kommune og Spar Vest Fonden, til at stifte en erhvervsdrivende fond, der ikke blot skulle rejse kulturcentret efter faldet. Heri skulle også den fremtidige drift sikres.

Det er lykkedes på fornem vis, og snart efter stod flere store, internationale navne som Jean Michel Jarre og Bryan Adams på scenen i koncertsalen, mens de nyeste film blev vist i biograferne, motionisterne svedte på hold og bikes eller på styrketrænings- og cardiomaskiner – og vandhundene boltrede sig i badelandet.

I 2017 fik kulturcentret en tredje hal, og i 2019 blev nye, topmoderne og komfortable biografstole taget i brug.

Året efter, i 2020, blev kulturcentret forpagter af Skive Theater – en aftale, der foreløbig løber frem til udgangen af 2025.

I 2021 fik end ikke udbruddet af covid-19 kulturcentret til at ligge øde hen. Håndværkere lavede forbedringer og så alt efter i sømmene. Senere på året tages en fjerde biografsal, Art Cinema, i brug, så biografen får navnet Cinema4. En anden nyskabelse er, at motionscentret kommer til at holde døgnåbent.

Endelig har kulturcentret betonet sit tilhørsforhold snarere til Skive-egnen end det mere diffuse ”Limfjorden”.

Navnet på fremtidens kulturcenter er KulturCenter Skive – forkortet KCS.

Pressehenvendelser bedes rettet til:
Kommunikationschef Merete Just.