Skive Trav

Sammen med én af Danmarkshistoriens mest berømte heste, travhesten Tarok, der gik under tilnavnet ”Dannebrog på fire ben”, er Skive Trav noget af det, der gennem mange år har sat Skive på landkortet.

I dag er det andre heste og nye, navnkundige travtrænere som Jan Dahlgaard, Jan Friis, John Friis, Morten Friis, Morten Juul, Flemming Ankerdal, Knud Mønster, Jeppe Rask, Peter Rasmussen, Bent Svendsen, Ole Nielsen og Christian Lindhardt, der præger travbanen.

Oprindelig hed Skive Trav Nordvestjysk Væddeløbsbane, og den blev etableret i 1948 på dét areal, der i dag huser Skive Kaserne.

De første løb blev kørt på den ”gamle” bane søndag den 25. juli 1948. Det var dengang, man virkelig kunne samle folk: Det skete i overværelse af godt 10.000 tilskuere.

Den største drivkraft bag etableringen af Skive Trav var den navnkundige slagtermester Marius Jensen, der hvert år mindes med et løb på travbanen, ligesom han har en vej opkaldt efter sig i Skive by.

De første tilskuerfaciliteter bestod af gamle barakker fra den nedlagte flygtningelejr i Jegstrup efter besættelsen. Den var beliggende blot et par kilometer fra travbanen.

I forbindelse med en ekspropriation af travbane-arealet til kaserneformål i 1966 fik travfolket udbetalt en kompensation på godt en million kroner til at etablere sig for et andet sted.

Der var i den forbindelse kræfter, der ønskede travbanen flyttet til Herning-området, da området her var i kraftig vækst, men de lokale kræfter sejrede – og banen blev flyttet til dens nuværende idylliske placering i skovbrynet på Flyvej 2.

I 1972 blev en ganske særlig hest, fuksen med de fire røde sokker, Tarok, født på Hagenshøj – og sammen med familien Laursen bragte ”Dannebrog på fire ben” Skive Trav ind i en helt ny tid.

Skive Trav er stadig stedet, hvor mange spillelystne fra hele Skive-egnen i sæsonerne samles mandag aften – og ofte også i weekenden. Det gør de for at få sig nogle spændende, hyggelige og afslappede timer med hestekræfter, engagement og god mad. På travbanen kan man vælge mellem hele tre spisesteder.

Man kan på løbsdage også besøge Skive Travbanes udstilling om Tarok. Den er præget af dele af Taroks originale boks på Hagenshøj og mange andre effekter, der fuldender historien om den navnkundige travhest.

Historien om ”Dannebrog på fire ben” blev fortalt i spillefilmen ”Tarok – grib drømmen mens du kan” – og som gæst på travbanen kan man ikke undgå at se Ib Grønbechs buste af Tarok. Den står foran vindercirklen på den bane, hvor Tarok fejrede så mange triumfer.