Vikan

Vikan A/S er med sit over 120-årige erhvervseventyr ét af de helt store brands, der er ”født” på Skive-egnen.

Vikan blev grundlagt i 1898 af A. P. Pedersen, som er opvokset blot få kilometer fra Vikans nuværende danske hovedsæde. Som en del af en landmandsfamilie, som hver dag kunne nyde frugten af deres arbejde rundt om middagsbordet, havde A. P. Pedersen en instinktiv forståelse for vigtigheden og værdien af god hygiejne.

Vikan voksede i løbet af de efterfølgende årtier til en international virksomhed med aktiviteter inden for spændende nye forretningsområder. Vikans kernefokus har dog altid været på hygiejnisk rengøring inden for fødevareindustrien.

Som verdens førende leverandør af hygiejniske rengøringsrekvisitter til fødevareindustrien og andre hygiejnefølsomme miljøer, har administrerende direktør Carsten Bo Pedersen og medarbejderne på Rævevej i Skive fortsat stor succes og tegner sig for imponerende, men sikker vækst.

Hos Vikan har engagerede medarbejdere gennem tiden opbygget branchens største vidensbank om hygiejne og tilhørende lovgivning og brugt den til at udvikle verdens mest effektive professionelle rengøringsrekvisitter og markedets bedste rådgivende serviceydelser. Alt sammen for at sikre, at kunderne kan levere alle de produkter, de fremstiller, med stolthed og ro i sindet.

En handel med Vikan er en handel med en hygiejnepartner, som verden over er anerkendt for professionelle rekvisitter, ekspertrådgivning, funktionelt design, enestående kvalitet og nytænkning.

Mange på Skive-egnen omtaler fortsat Vikan med det gamle navn ”Skive Børstefabrik” – og det signalerer ikke alene en proper og hygiejnemæssig meget høj standard. Men det giver ofte også spørgsmålet: Hvad er der i en børste?

Det er emne, som de hos Vikan tager meget alvorligt – og ret bogstaveligt. Man kan faktisk følge hele virksomhedens over 120 år lange historie ved at se nærmere på de materialer, der indgår i de produkter, Vikan fremstiller.

Materialerne er meget vigtige for Vikan, for børster og andre rengøringsrekvisitter skal ikke kun rengøre. De skal også være rene. Man kan med andre ord ikke gøre en overflade helt ren med en snavset rengøringsrekvisit. De materialer, der bruges til fremstillingen af en rengøringsrekvisit, har sammen med rekvisittens design en afgørende indvirkning på de to faktorer – altså på, hvor godt rekvisitten gør rent, og hvor godt man kan holde den ren.

Da Vikan blev grundlagt blev børster fremstillet af forskellige typer af træ og børstehår af forskellige naturfibre, der var bundet sammen med tråd og indsat i huller i børstehovedet. Før industrialiseringen af fødevareproduktionen lå hovedvægten på rengøringens effektivitet eller på, hvor godt børsten gjorde rent. Og naturligvis betød ”effektiv rengøring” også, at rekvisitten kunne gøre godt rent i lang tid, så holdbarheden var en afgørende faktor fra starten.

Alle, som kender Vikans nuværende sortiment, kan se, at det hele for længst er gået over i historien. Verden over er Vikan kendt som den førende producent af hygiejniske rengøringsrekvisitter – rekvisitter, der rengør effektivt på den lange bane og selv kan holdes rene, så de ikke bare holder bedre end discount-produkter. De kan rent faktisk også rengøre på hygiejnisk højt forsvarlig vis.

For Vikan er det undertiden ikke de materialer, der bruges i et produkt, men de materialer, der ikke længere bruges, der gør forskellen. Ved f.eks. at undgå kramper og resin og i stedet bruge helstøbte børster har Vikans UST-sortiment fjernet to potentielle fødevare-kontaminanter.